Omorganisering?

Simon skrev för ett tag sedan Åtta teser för framtiden, ett upprop om åtta steg PP borde ta för att utvecklas.

Det här berör ett par av dem: ”100/allt”, om att ställa upp i minst 1/3 av Sveriges kommuner, och alla landsting, och ”Lokal organisering”, om att formalisera medlemsinflytande på lokal nivå.

Vår operativa struktur i dagsläget, kaskaden PL/DL/VL/KL, är helt strukturerad efter riksdagsval. Den byggdes 2006 med främsta syfte att få ut valsedlarna det året. Så långt gott och väl, men främst valkretsnivån har ganska godtyckliga indelningar, och när man dessutom inser att vi inte spelar taktiskt på riksdagsvalkrestarna (eftersom vi använder listor på distriktsnivå) finns det ingen större anledning att hålla fast vid den indelningen.

När vi ställer upp i lokalval är det vettigt att ha en lokal ledarpost att (enligt MiNis modell här) knyta det lokala rådet till (rådsmodellen är i sig vettig för att den garanterar ett visst mått av fortlöpande lokalt engagemang); på kommunnivå har vi definierade KL-poster överallt, men på landstingsnivå är det värre. Visserligen sammanfaller riksdagsvalkretsarna med länen i alla fall utom tre – Stockholm (där distriktet istället sammanfaller med länet, så det är inget större problem), Västra Götaland, samt hos oss i Skåne.

Jag vet inte hur läget är i VG, men här…vår satsning på landstingsvalet var ganska bedrövlig. Jag tror att en stor anledning var att vi inte hade någon naturlig punkt att samlas kring. Som ett första steg mot det vill jag föreslå att vi byter ut mellanchefspositionen i vår organisation, Valkretsledare, mot Länsledare (eller liknande). Det ger bara praktisk omorganisering här och i VG, men jag tror att namnbytet i sig också ger en signal om att tänka på landstingsvalet.

Detta kommer visserligen leda till ohanterligt många kommuner att samordna för en enskild LL (länsledare), i vissa fall (typiskt Skåne, med 33 kommuner). Detta löses ganska enkelt med att det utses ett par vice LL som har hand om vettiga geografiska underavdelningar – en av de första sakerna jag gjorde som kommunledare i Ystad var för övrigt att be om en adminroll i Pirateweb över mina grannkommuner Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn, som tillsammans med Ystad utgör något av en lokal region, trots att de tillhör två olika valkretsar (dessutom saknade de allihop egna ledare, om jag minns rätt).

En sådan underindelning kan, om metoderna formaliseras, dessutom användas på andra nivåer. Jag tänker främst på Malmö, där det kommunala styret är underindelat i stadsdelsfullmäktige. Norra Distriktet styrs också i praktiken så idag, med en lokal vice DL med ansvar för Norrbotten och Västerbotten (även om det i det fallet kanske är vettigare att göra en formell uppdelning i Norra och Mittenregionen, i enlighet med årets rikdagsvalsedlar).

En annan idé jag gärna ser implementerad (den här är snarare ett hack i PW än en formellt organisatorisk fråga): jag vill att man som regionalt ansvarig per automatik får information om vad som händer i de områden som gränsar till ens eget, även om de ligger utanför ens eget län eller distrikt – så att en hypotetisk kommunledare i Bromölla blir tillskickad lokala utskick i Sölvesborg (grannkommunen på andra sidan länsgränsen), och kan avgöra om det händer något intressant där som hen borde tipsa sina egna medlemmar om. Detta delvis för att underlätta byggandet av naturliga underregioner.

Annonser

One Response to Omorganisering?

  1. Håller med dig. Här i västmanland förordade jag att vi delade in kommunerna i lokala samarbeten dels för att det kanske är trots 10 olika kommuner men även för att få kommunerna inom ett område att samarbeta med de andra kommunerna är närhete.

    Det där med pirateweb är något som även tagits upp här.

    Piratpartiet behöver – precis som du säger – bli en organisation för att ställa upp i alla val – inte bara en kampanjorganisation för ett riksdagsval.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: