Valsedlar

En sak slog mig precis. Gammelpartierna verkar också behöva lägga ut sina namnvalsedlar, det är bara de kandidatlösa sk. partivalsedlarna som valförrättarna har ansvar för. Jag citerar från val.se:

Partierna lägger själva ut sina valsedlar med kandidatnamn i vallokaler och röstningslokaler för förtidsröstning.

(…)

Det som läggs ut är valsedlar med enbart partinamn (så kallade partivalsedlar). Det är de partier som fått mer än 1 procent av rösterna i något av de två senaste riksdagsvalen som får sina partivalsedlar utlagda. Att det ska vara så står i vallagen.

När jag sen går vidare till instruktionshandböckerna för förtidsröstningslokaler och vallokaler (sidan 4 i bägge dokumenten; skillnaderna är i princip kosmetiska – det här är från förtidsröstninghandboken) läser jag följande.

Valsedlar och valkuvert
Valsedlar och valkuvert ska finnas i alla röstningslokaler. Det ska finnas bord i anslutning till vallokalen där valsedlarna och valkuverten ska läggas ut. Placera valsedlarna i valsedelsställ om det finns sådana. Lägg ut valkuverten bredvid valsedlarna.
Vissa valsedlar måste enligt lag finnas i alla röstnings-lokaler. Det är röstmottagarnas ansvar att se till att dessa valsedlar alltid finns på plats. Valnämnden ger instruktioner om placeringen av valsedlar.
De partier som vid något av de två senaste riksdagsvalen fått mer än en procent av rösterna i hela landet får sina partivalsedlar utlagda för alla tre valen. För 2010 är det: Arbetarepartiet-Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Moderata Samlingspartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. För kommun- och landstingsval ska även partivalsedlar för de lokala partier som har mandat i fullmäktige läggas ut inom respektive kommun och landsting. Blanka valsedlar måste också finnas.
Partierna lägger själva ut sina namnvalsedlar och fyller på om valsedlarna tar slut.
Håll ordning på samtliga valsedlar och se till att valsedelsställen är placerade så att de är lätta att hitta för väljarna. Alla valsedlar ska vara placerade på samma ställe.
Kontrollera under dagen att det finns tillräckligt med valkuvert utlagda – fyll på om de tar slut.

Jag kan bara tolka det som att röstmottagarna ansvarar för partivalsedlarna, och att alla namnvalsedlar ska behandlas lika – oavsett om partiet har partivalsedlar eller inte.

En annan relaterad fråga är de sk. institutionerna, tillfälliga förtidsröstningslokaler på exempelvis äldreboenden, sjukhus och fängelser – lokaler där civila partimedlemmar inte alltid har tillgång. Typiskt anordnas dessa så att varje kommun har ett (eller flera) ambulerande valförrättarteam som åker omkring till de olika ställena under söndagen före valet, 12/9. Ett par relevanta citat från handboken kommunerna fått ut, med instruktioner om hur hela valet ska anordnas:

Kommunen ska vid behov anordna förtidsröstning på institutioner såsom sjukhus, kriminalvårdsanstalter etc. Vid valet 2010 registreras institutioner precis som övriga förtidsröstningslokaler under menyalternativet Röstningslokaler. Detta eftersom institutioner är likställda med röstningslokaler i vallagen. (s. 42)

Vissa kommuner har vid tidigare val använt sig av mobila röstningslokaler. Kommuner som planerar att införa mobila röstningslokaler till valen 2010 bör ta kontakt med någon av dessa kommuner för att ta del av deras erfarenheter. För att underlätta för partierna bör valsedlar som partierna lägger ut följa med den mobila röstningslokalen. (s. 43)

Formellt sett verkar de ha rätt att vägra hjälpa till med att distribuera våra valsedlar, så att vi måste följa efter deras team och lägga på varje institution. Här har jag tre rekommendationer:

Ett, fråga de ansvariga (valnämnden, eller någon tjänsteman) ifall de tänker ta med de etablerade partiernas namnvalssedlar, och kräva att bli likabehandlad, enligt resonemanget ovan.

Två, fråga om de verkligen vill att vi springer omkring inne på institutionen under den korta tid röstningen pågår. Påpeka att det kan uppfattas som att vi är ivägen, och/eller otillbörlig påverkan – röstningslokalerna ska ju vara neutral mark.

Tre, om kommunen har institutioner dit vi inte får komma, i stil med fängelser, påpeka att de i demokratins namn i princip måste hjälpa oss med just den, och att de då lika gärna kan hjälpa oss med övriga lokaler på samma runda.

Annonser

One Response to Valsedlar

 1. Japp, mycket riktigt anvarar valförrättarna bara för att partivalsedlar tillhandahålls, medan namnvalsedlar alltid ska läggas ut av partierna själva.

  På dina rekommendationer:
  1) Helt rätt. Om de nekar alla kan man tvingas gilla läget, men tar de med andra namnvalsedlar när de byter ställe så måste de ta med våra namnvalsedlar!

  2) Indeed. Vissa valnämnder (t.ex.. Kalmar) är föredömliga och kontaktar oss om att dom vill ha valsedlar att ta med dig. Men över lag lär vi behöva fråga, och det är väl värd fråga att ställa!
  (Vi ska ha rätt att distribuera direkt, men jag tror ärligt talat att de gärna slipper se femtioelva partifunktionärer springa in och ut på varje hem.)

  3) Japp. Vi har laglig rätt att distribuera valsedlarna.

  Och slutligen vill jag tillföra;
  Rapportera problem! Vill ni ha hjälp med att lösa så ring valsedelsjouren 010-333 33 99, om ni istället löser det själva så skriv ändå om det i riksdagsvalsforumet så att andra får kännedom om situationen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: