Pentagon vill att Wikileaks ”lämnar tillbaka” Afghan War Diaries

Jag citerar:

”We’re not looking to have a conversation about harm minimization,” Mr Morrell said.

”We’re looking to have a conversation about how to get these perilous documents off the website as soon as possible, return them to their rightful owners and expunge them from their records.” (Min emfas.)

Det är, ska vi säga, inte riktigt så det funkar.

Vi kan se detta som en grundläggande skillnad mellan pappersarkiv och elektroniska dito: i pappersarkivet är grundprincipen förflyttning; i elektroniska arkiv är grundprincipen kopiering. Att använda det andra arkivets metod innebär merarbete (kopiera papperna eller radera filerna från deras gamla plats). När arkivet handlar om artefakthantering är det meningsfullt att tala om stulen information, som kan återlämnas (även om det i det fallet fortfarande inte finns några garantier för att dokumenten inte kopierades medans de var stulna). När det gäller elektroniska dokument, som enligt datorers inneboende logik måste kopieras varje gång någon ens plockar upp dem i arbetsminnet – och som i det här fallet dessutom varit publikt tillgängligt för en bred allmänhet i två veckor? Not so much.

Det är inte utan att jag påminns om mannen som försökte betala sina räkningar med en spindelteckning, och bad att få tillbaka den varje gång den nekades som betalning.

Annonser

2 Responses to Pentagon vill att Wikileaks ”lämnar tillbaka” Afghan War Diaries

  1. egj says:

    Spindelteckningen var ju smått genialisk – kan man inte få något modernt konstmuseum att betala de där $233 för hela konversationen?

    Skämt åsido så undrar jag ändå om argumentet att det finns tusentals kopior ute i världen pga två veckor automatiskt betyder att dokumenten bör lämnas kvar på servern… Det skulle ju vara oansvarigt att lämna uppe barnporrbilder som varit tillgängliga på nätet, bara för att det ändå kommer finnas tusentals kopior på div internetanvändares datorer? Jag ifrågasätter bara argumentet i sig, alltså, inte politiken bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: